Skip to content

Vi ställer 11 frågor till Robert Gull numera världsrekordhållare på is!

Mar 25

1, Vad har du för bakgrund inom motorsport?

,

När jag var 5 år så började jag köra Minimoto, detta pga att min far började importera dessa från Italien. Så i år har jag kört i 17 år och har oberäkneliga timmar på sadeln.

,

Under dessa år så har jag varit svensk och Skandinavisk mästare två gånger, 2007 och 2008. Sen så har jag varit mycket ute och kört internationellt också. Copa Caja Madrid Metrakit Cup (70cc moped/roadracing) som gick i Spanien, där placerade jag mig så pass bra att jag blev utvald att köra i ett Spanskt 125GP team året efter, tyvärr gick inte motorcykel speciellt bra. 125 GP är det jag har mest erfarenhet av. Jag har även gjort en start i VM.

,

På lite senare tid så har det varit tufft, 2011 var jag med om en olycka där jag bröt mycket ben i kroppen och tvingades sitta i rullstol större del av säsongen. Efter det har jag kämpat mig tillbaka och placerade mig under 2013 som SM 2:a i Superstock 600 SM. Nu letar jag mig ut till internationell nivå igen.

800xwheelieice
2, Hur kommer man på iden att slå världsrekord i bakhjulsåka på isen?

Eftersom jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår från racingen under 2014 så sökte jag upp möjligheten till att synas så mycket som möjligt samtidigt som vi i Gull-Racing försöker hålla nere kostnaderna. Jag såg lite filmer där andra har kört på is, och till en början var tanken att jag bara skulle testa lite på is och filma för att det vore “ballt”. Jag gjorde iordning ett halvt däck till Mc mässan i Göteborg. Då kom Speedweekend upp som samtalsämne och ett rykte om att Guinness World Records skulle ha domare på plats. När jag fick höra det så började jag söka på världsrekord liknande detta “Världsrekord Is Motorcykel” och fann då “Fastest motorcycle wheelie on ice”. Efter att ha läst på och sökt upp information kring detta så kontaktade jag Landracing för att bekräfta att detta var möjligt. Men som sagt så var det bara ett rykte att en domare skulle vara på plats. Men vid det här laget hade jag redan sett mig själv slå världsrekordet och kunde inte släppa tanken utan jag gick vidare från den informationen jag hade och fick fortfarande ett grymt stöd från landracing.se för att lyckas.


3, Har det varit enklare eller svårare att få sponsring till Speed Weekend?

Det har varit mycket lättare, det som sker på Speed Weekend är något unikt, och som alla vet så är unika saker något som klingar högre. Där av blir det lättare att få sponsorer.


4, Hur uppfattar du mediabevakningen av både Speed Weekend och din egen insatts i media?

 

Jag har synts mer kring detta än vad jag har gjort med min Roadracing satsning ihop slaget från flera år tillbaka.


5, Har du fått kontakter utanför Sverige i och med din medverkan i Speed Weekend?

 

Den förre rekordinnehavaren Ruan Suchanek har kontaktat mig och vill att jag ska komma till USA och köra ihop med honom där vi triggar varandra till att nå högre hastigheter nästa vinter.

Vet dock inte hur det kommer bli då det blir mycket högre kostnader för transporter mm.


6, Ditt försök dagen före Speed Weekend resulterade i att du endast var 4 km/h från att ta världsrekordet, hur kändes det?

 

Det kändes riktigt surt, att vara så nära men att inte kunna köra snabbare. När man har ett eget mål som man ska klara av så måste man göra det innan man är nöjd. Så ja…det var surt att jag inte slog det.

800x60020140319_190359
7, Blev frustrationen för stor efter Speed Weekend så du kände dig tvungen att åka till Arjeplog och göra ett nytt försök?

 

Jag kände mig inte tvungen. Det var faktiskt pappas idé att fortsätta leta efter is då vi redan hade en lånad motorcykel från Northbike och kameror från Garmin och färdiga däck från Best Grip. Så att lägga undan allt till nästa vinter var inte på kartan.


8, Hur gick det i Arjeplog?

 

Allt gick bra i Arjeplog, jag lyckades få en snitthastighet på 183.80 km/h över 100 meter. Anledningen till att det gick snabbare nu är för att jag körde med en annan teknik. Jag gick upp på bakhjulet mycket tidigare för att hinna lägga i en växel till innan mätsträckan började, därmed hade jag med varvtal att arbeta med. Sen var förhållande bättre, det varken snöade eller regnade. Vi hade sol, nästan vindstilla och minusgrader under försöket.


9, Har din medverkan i Speed Weekend öppnat nya dörrar och skapat ny tokiga rekordförsök?

Det har absolut öppnat nya dörrar, eller ja, kanske inte öppnat nya dörrar men det har i alla fall lett mig till nya dörrar som jag själv kan välja att öppna eller inte. Jag har ännu inga planer på att ge mig på ett nytt rekordförsök. Det som är mest intressant nu skulle vara att möta Ryan Suchanek, man mot man, hoj mot hoj.


10, Vad har du för nya utmaningar i framtiden?

 

Jag har lite projekt på gång under 2014. Det här var det första och det gick vägen. Men under 2014 kan ni vänta er mer tokigheter, jag kan tyvärr inte avslöja för mycket ännu då allt inte är helt klart än. Men allt jag gör kommer ha med motorcyklar att göra. Anledningen till att jag gör som jag gör är för att skapa möjligheter att få hjälp till att ta mig till det spanska teamet “Team Stratos” för att köra en full säsong i den spanska serien under 2015.


11, Kommer vi få se mera av dig på Speed Weekend?

 

Det kommer ni absolut få göra, alla som var på plats var så sjukt sköna. Så även om jag inte kommer och kör så kommer jag komma dit för att umgås med alla andra galningar.

800xPicsArt_1395412687904